Viron otollinen sijainti on johtanut monien virolaisten teollisuuden alojen kannattavaan vientiin Pohjoismaihin. Koska maa on pieni ja rakennusala rajoitettu, monet rakennusalan yritykset ovatkin keskittyneet pääasiassa vientiin. Maan EU-jäsenyys ja euroalueseen liittyminen vuonna 2011 avasivat mahdollisuuden toimia ympäri Eurooppaa.
Virossa puurakentamisen edelläkäviöitä ovat Matek, Timbeco, Harmet ja Kodumaja, jotka ovat tunnettuja jopa kansainvälisesti ja ovat tehneet Viron puurakentamista tunnetuksi koko Euroopassa. Suurin osa Virossa rakennettavista taloista tehdään yhä paikallaan. Yksi tällaisiin rakennuksiin erikoistunut yritys on Rand & Tuulberg Group. Sen tytäryhtiö Muuga Betoonelement hoitaa noin 60 % Rand & Tuulberg:n rakennushankkeista Pohjoismaissa.
Uusi puurakennusyritys moderneilla tuotantomenetelmillä
Vuonna 2016 Rand & Tuulberg laajensi tuotantoaan puurakentamiseen. Yhtiö perusti tytäryhtiön Welement AS:n, joka keskittyy erityisesti puurakentamiseen. Tehtaassa on WEINMANN WBZ 160 (uusi nimi BEAMTEQ B-560) -palkintyöstökeskus kahdella automaattisella tuotantolinjalla, jossa on seitsemän työpöytää ja kaksi WEINMANN-monitoimisiltaa. Ensimmäinen tuotantolinja koostuu neljästä pöydästä sekä WEINMANN WMS 150 (uusi nimi WALLTEQ M-380) -monitoimisillasta ja on erikoistunut ulkoseinäelementtien tuotantoon. Toinen tuotantolinja on WEINMANNin ”Compact Line”. Se on joustava ja sillä voidaan koota sekä seinä-, katto- ja erikoiselementtejä. Tartossa sijaitsevan uuden tehtaan tuotantokapasiteetti on noin 100-130 puutaloa vuodessa. Tehdas on ainutlaatuinen ja tuo yritykselle selkeää kilpailuetua Virossa, jossa puurakentaminen on ollut lähes yksinomaan manuaalista. Yritys suunnitteleekin tuotannon laajentamista, johon kuuluisi runkotyöstöasema tai lisää työstöpöytiä, joka nostaisi tuotannon noin 200 taloon vuodessa.
Welementin uusi Tehdas Tartossa
Hybridirakentaminen on tulevaisuutta
Tarton tehtaan tuotannosta suurin osa menee Pohjoismaihin. Tehtaalta on toimitettu mm.:
- Osloon kolmikerroksinen rivitalo, jossa on asuintilaa yhteensä 600 m²
- Suomeen kolme rivitaloa, joissa kaikissa neljä huoneistoa + autokatos
- hybridirakennuksen julkisivut Ruotsiin
- Virossa Welement AS osallistui monikerroksisen hybridiasuinrakennuksen rakentamiseen ja toimitti myös tämän rakennuksen ulkoseinäelementit
Hybridirakentamisessa toimitusjohtaja Lauri Tuulberg näkee monia mahdollisuuksia. ”Puun ja betonin yhdistelmä tarjoaa erityisiä etuja monikerrosrakentamiselle, koska siinä voidaan hyödyntää molempien materiaalien vahvuuksia, jolla päästää parhaisiin tuloksiin. Tarjoamme rakennuttajille lyhyen rakennusajan, pitävän aikataulun ja paremman energiatehokkuuden – etuja, joilla on vaikutusta myös Virossa pitkällä aikavälillä. Hybridirakentaminen on Virossa vasta alussa ja voimavaroja menee vielä kehitystyöhön”, sanoo Tuulberg. Yritys keskittyy nyt EU:n 2010 rakennusdirektiiviin: ”Tämä on energiatehokkuuden ja ekologisen muutoksen alku ja puurakentamisen suosio tulee kasvamaan myös Virossa. Siihen saakka Pohjoismaiden vakaat vientimarkkinat tarjoavat yritykselle hyvää kasvupotentiaalia – lähinnä siksi, että talopaketit ja valmiiden puuelementtien käyttö on jo vakiintunut näissä maissa. Toinen syy kasvupotentiaaliin on, että Pohjoismaissa työvoimakulut ovat noin viisi – kuusi kertaa suuremmat kuin Virossa. Tästä syystä yrityksen tavoitteena on löytää virolainen puuntyöstöyritys yhteistyökumppaniksi, joka olisi jo vuosikymmeniä vienyt manuaalisesti valmistettuja puuelementtejä Pohjoismaihin. Yhteistyön tavoitteena olisi tarjota yritykselle korkealaatuisia konetyöstettyjä elementtejä”, sanoo Tuulberg.
Puurakennusalan ammattilasia on vaikea löytää
Yksi Tarton tehtaan suurimmista haasteista on ollut pätevän henkilökunnan rekrytointi. Hyvin koulutettuja insinöörejä ja ammattitaitoisia työntekijöitä on Virossa vaikea löytää. Yritykset löytää puuseppiä, joilla on kokemusta uusista tuotantomenetelmistä ovat yleensä turhia. ”Siksi olemme palkanneet myös muutaman metallityöntekijän, jotka tuntevat CNC-prosessit. He tulevat eri toimialalta mutta heillä on oikea ajattelutapa, jota tarvitaan täysin automaattiseen elementtituotantoon. Olemme Virossa myös ensimmäinen rakennusalan yritys, joka käyttää suosittua HSB CAD -teknologiaa puurunkoelementtien suunnitteluun. Tällä alueella aloitimme melkein tyhjästä”, keroo Tuulberg.
Tehdas tuottava muutaman vuoden päästä
Tuulberg oli yllättynyt siitä, kuinka nopeasti Weinmannin koneet saatiin asennettua ja käyttöön Welementillä. ”Tiimi oli valmis aloittamaan tuotannon noin kahdessa viikossa. Weinmannin koulutus toteutettiin useassa vaiheessa ja henkilöstön huolellinen valinta oli myös etu. Valitsimme nuoren tiimin, joka on tottunut käyttämään tabletteja ja tietokoneita. Lisäksi työntekijät olivat hyvin motivoituneita ja heillä oli hyviä ideoita siitä, miten voisimme optimoida tuotantovaiheet ja käyttää teknologiaa tehokkaammin”, Tuulberg kertoo.
Ensimmäisen toimintavuoden aikana Welement AS:n johto sai tuotannosta paljon uutta tietoa. Seuraava tavoite on tehtaan laajennus. Tehtaan pitäisi olla tuottava lähivuosien aikana. Vahva emoyhtiö takaa vakauden välillä kiviselläkin tiellä suhdanteiden vaihtelussa.
Toni Kytöviita
Jukka Nevavuo
puurunkoisten taloelementtien koneet,
puuntyöstökoneet