Puutavaran katkaisuun löytyy markkinoilta paljon erilaisia ratkaisuja, valinta riippuu aina tarpeesta. Tässä muutamia perusasioita, joita sahaa valittaessa pitää huomioida.
Dimensiot
Aluksi kannattaa selvittää mitkä ovat sen puutavaran dimensiot, jota sahalla halutaan työstää (eli sahatavaran pituus, korkeus ja leveys). Kun nämä on määritelty, voidaan oikean kokoinen saha rajata esim. terän sahauskaavion perusteella. Tässä kannattaa keskittyä siihen, minkä kokoista tavaraa suurimmaksi osaksi katkotaan, eikä mitoittaa konetta sellaisten äärimittojen mukaan, joita katkotaan hyvin vähän.
Esimerkki katkaisusahan sahauskaaviosta.
Sahatavaran pituudella määritetään syöttöpöydän pituus, jonka pitää olla luonnollisesti vähintään pisimmän sahatavaran pituinen.
Kapasiteetti
Kun tiedetään minkälaista tavaraa katkotaan, määritetään tarvittu kapasiteetti. Onko käyttö satunnaista vai käykö kone päivittäin, joka päivä, vuorossa jne. Mikäli käyttö on satunnaista, riittää tarpeeseen useimmiten manuaalinen katkaisusaha. Tämän tyyppisistä sahoista on yhtä monta nimitystä kuin on käyttäjääkin. Puhutaan esim. käsikaapasta, kaappasahasta, säteissahasta tai jiirisahasta jne. Lisäksi on otettava huomioon, tarvitaanko kulmaan sahausta vai riittääkö pelkkä 90° sahaus. Täältä löydät esimerkkejä edustamistamme laadukkaista Harwi säteissahoista.
Manuaalisen sahan kaveriksi sopii erinomaisesti rullaradat niin tavaran syöttöpuolelle, kuin vastaanottoonkin. Samoin tarkka ja kätevä Stope mittavaste tuo katkaisutyöhön huomattavasti mittatarkkuutta ja sujuvuutta. Stope voi myös työntää sahattavaa tavaraa sahalle. Lisätietoja Stopesta löytyy täältä.
Automaatiota
Kun sahausliike tehdään käden sijaan moottoroidusti tai työntävä mittavaste syöttää puutavaraa sahalle, voidaan jo puhua jonkinasteisesta automaatiosta.
Beck UTK 350/450/500/600
Lisätietoja Beck UTK 350/450/500/600 manuaalisesta katkaisusahasta pneumaattisella puristinpalkilla. Valittavana on neljä eri pyöröterän halkaisijaa. Myös valmistajan sivuilta löytyy lisää tietoa.
Automaatiota lisättäessä tulee kyseeseen läpisyöttävä automaattinen katkaisusaha, jossa syöttöpuolella työnnin syöttää puutavaran sahan läpi, ja sahatut kappaleet kulkevat hihnaa pitkin esim. lajitteluun eri pituuksien mukaan. Näissä on yleensä mahdollista jo jonkin asteinen vikojen tunnistaminen (esim. merkitsemällä ne käsin liidulla). Myös optimointi on mahdollista. Valmiiden kappaleiden lajittelu ja hukkapalojen kerääminen kuuluvat usein automaattisen katkaisusahan kokoonpanoon.
Mitä pidemmälle automaatiota / kapasiteettia halutaan kasvattaa sitä tärkeämmäksi lähtötietojen määrittely tulee. Puutavaran läpimittojen lisäksi määritetään mitat ennen ja jälkeen katkonnan. Ratkaisu mitoitetaan / räätälöidään vastaamaan tarvetta mahdollisimman tarkkaan, jotta linjan hyötysuhde saadaan korkeaksi. Tällöin kyseeseen useimmiten tulee puutavaran kuljettimien lisäksi myös erilaisten syöttö ja purkulaitteiden, kuten pinontalaitteiden lisääminen katkaisulinjaan. Samoin myös mahdollisesti konenäköä halutaan hyödyntää automaattiseen puun vikojen ja laatujen määrittämiseen. Myös muiden mahdollisten koneiden kuten esim. monikarahöylän sijoittuminen linjaan pitää huomioida.
Paul katkaisu- ja pinoamisjärjestelmä
Liätietoja katkaisu- ja pinoamisjärjestelmistä löytyy valmistajan sivuilta.
Oli tarpeesi katkaisusahojen suhteen millainen tahansa, ota rohkeasti yhteyttä meihin, katsotaan yhdessä tarpeeseenne sopiva ratkaisu.
Toni Kytöviita
Jukka Nevavuo
puurunkoisten taloelementtien koneet,
puuntyöstökoneet